logo
logo

Masha-Allah! Muslimbølgen (les muslimbloggen) er tilbake. 1. gjesteblogg: Forsøk å se alle farvene, vær en Kadafi du også!

Gjesteblogg

Av :

Masha-Allah! Muslimbølgen (les muslimbloggen) er tilbake. 1. gjesteblogg: Forsøk å se alle farvene, vær en Kadafi du også!

Mandagens bloggpost var en milepæl for meg, dagens gjesteblogg er også et stort øyeblikk. Det betyr mye for meg at nettopp Kadafi bhai skriver den første gjestebloggen her. Det har jeg lyst til å skrive litt om før posten hans. Jeg skylder Kadafi mye. Det gjør også det norskpakistanske miljøet, og det gjør Norge. De som kanskje skylder Kadafi aller mest er mange av våre politikere, de som kun ser svart eller hvitt, rødt eller blått. Kanskje de snart ser alle de andre fargene også?

Dagens gjesteblogger har nemlig tatt med seg journalistblokka fra VG og kameraene til TV 2 inn i de norskpakistanske stuer og vist Norge vår stolte kultur. Og ikke fullt så stolte ukultur. Uten filter, med samme selvfølgelighet. Men han har ikke stoppet der. Når det har vært nødvendig har han reist fra landsby til landsby i Punjab for å grave i æresdrapssaker som ellers ville blitt glemt og han har jakta gjengmiljøene i hovedstaden.

Han har klart den umulige balansegangen å være et ansikt for innvandrere, presentert for oss mangfoldet og alle de gode historiene, samtidig som han har tatt på seg oppgaven med å få fram i lyset de mørke sidene. Hvem andre er blitt truet av både Syria-farere og hetset av høyreekstreme? Som får pepper av både muslimer og av islamofober?

Jeg gråt da han nesten kontinuerlig i 4 døgn i strekk direkterapporterte fra Sundvollen og Sollihøgda etter Utøya, og jeg gråt da han rapporterte fra flommen i Pakistan i 2010.

Så kommer det store, det som virkelig skiller han fra de fleste andre; han er fortsatt respektert i alle miljøer, han blir lyttet til – selv om han er oppkalt etter en diktator.

Så dagens bønn fra meg; forsøk å se alle farvene, vær en Kadafi du også! Mye ugress vil visne av det og mange blomster vil gro.

Tusen takk til alle som har forvillet seg inn på denne ferske bloggen! Fortsatt uferdig, men jobber med saken. Bruk gjerne kommentarfeltet under posten. Har du en lignende historie fra innvandringen på 70-/80-tallet, evt senere, blir jeg kjempeglad for å få lese.

Som nevnt i forrige post så skriver jeg selv på mandager og har gjesteblogg fredager. Førstkommende mandag fortsetter jeg antakelig min historie fra Stovner og Tante Ulrikkes vei på 80-tallet, den som begynte i forrige post. PS! Bilde nederst er lille Kadafi med mor (klarte ikke bildetekst, prøver å lære).

Lurer her inn en bursdagshilsen til fast leser @KariHage1 ! Gratulerer med 57 årsdagen Kari! Hurra!

Tilbake mandag ettermiddag. Insha-Allah

——————————————————

Kjære lesere og Khawar

Takker så mye for forespørsel, her mitt bloggbidrag. Håper det faller i smak!

Kadafi Zaman

Pakistanere, auberginer og Fleksnes

Av Kadafi Zaman

Noe av det beste jeg vet er å sette meg ned med mor og far, og prate om den gang de kom til Norge. Hvordan var livene deres på begynnelsen av 70-tallet?

Jeg spør mamma om hun husker noe morsomt fra da hun kom til Lier i Buskerud. Hun tenker, smiler, før hun viser meg hvordan hun dekket ansiktet sitt bak hendene da hun så norske kvinner sole seg første gang. Hun syntes det var flaut å se dem i bikini. Dette synes den hyggelige naboen Mia var en merkelig oppførsel. Hun kunne berolige mamma med at soling var helt normalt i Norge. Det var ingen grunn til å gjemme ansiktet.

Det samme sa ”Mor”. Mor var en eldre norsk kvinne som ble mammas nære venninne og mentor. Hun introduserte henne for fiskeboller, pannekaker, lapskaus og vafler. Og norsk likestilling. Pappa kalte henne også for ”Mor”. Det gjorde jeg og søsknene mine også. Jeg glemmer aldri den snille eldre damen som alltid var der for oss. Vil heller ikke glemme hunden hennes ”Tell”. Som de fleste andre pakistanere på den tiden var også familien Zaman redd for hund.

Engasjert forteller far om hvordan de kjøpte sin første to-roms leilighet på Tranby i Lier i 1973 for 21.000 kroner. 5000 i innskudd, resten lån. Sofaen kjøpte de på loppemarked for en hundrelapp. Kjøleskap skaffet de for 50 kroner. Moren min husker prisene godt. Da var timelønnen til pappa 11 kroner i timen. Hun får tårer i øynene når hun forteller at de ikke hadde telefon i den nye leiligheten. Skulle de ringe til Pakistan lånte de av de naboen i etasjen under. Men de ville ikke spørre for ofte. Derfor ble det mange brev. Helt til de fikk telefon etter ett halvt år. Begge var utdannet og kunne skrive både engelsk og urdu. Jeg har sett pappas brevutveksling med en kompis i Bangladesh. Der er Elvis Presley en rød tråd.

Brevene til mamma var fulle av sorg og hjemlengsel. Hun savnet familien. Det første stedet hun kom til i Norge var Heggedal utenfor Asker. Der satt hun i en liten hybel og så ut av vinduet. Hun ville se folk. Men det var ikke mye mennesker å se. Mest trær, sier hun.

Hun stirret ut av vinduet og savnet foreldrene og søsknene. Og ektemannen. Han var stort sett på jobb. Først den ene jobben. Så kvelds skiftet et annet sted. Pappa avanserte fra å sortere flasker, til å bli truckfører, så konduktør på T-banen før han til slutt ble billettkontrollør i Sporveien. Ikke dårlig for en statsviter fra Pakistan. Men han klaget ikke.

Det gjorde ikke mamma heller. Ikke engang på maten. Det var ingen ”innvandrerbutikk” de første årene hun var i Norge. Ingen masala, halalkjøtt eller eksotiske grønnsaker. Mamma fnyser når hun forteller at hun ofte drømte om Auberginer. Hennes favorittgrønnsak.

Det ble mye poteter, spinat og gulrøtter på mor. Og NRK. Egentlig bare NRK. Når jeg spør hva hun likte best på TV kommer svaret raskt. Marve! Da må jeg le. Har aldri visst at moren min er fan av Fleksnes. Tæå!

Begge pensjonistene tenker tilbake til gamledagene med stolthet. De forteller om plutselige bekjentskaper. Om folk som stoppet dem på gata og spurte hvor de kom fra. Med et smil. De nevner en hyggelig mann som de husker som Kåre. Han inviterte dem hjem og serverte ferske reker. Mamma hadde aldri sett reker før. Hun syntes de så skumle og ekle ut og ville ikke spise dem. Det endte med at Kåre tok dem ut på restaurant isteden. Jeg spør om etternavnet hans. Det husker de ikke. De vet han var fra Drammen. De har lenge hatt lyst til å takke Kåre for gjestfriheten. Det tok noen år før de skjønte hva de gikk glipp av den gang.

Pappa kommer på flere historier. Han forteller om en nyankommen pakistansk gjest som kom ut fra badet og fortalte at det rant vann ut av telefonen. Han hadde aldri sett et dusjhåndtak før. Så snakker han om en som hadde hengt opp sløyfer på stolper i Oslo for å se hvor han skulle gå av på trikken. Mannen var analfabet og kunne ikke lese skilt. En annen luring hadde funnet en bondegård og slaktet masse kylling. Endelig skulle han kose seg med halalkjøtt. Men så la han kyllingene i varmt vann i badekaret. For å få fjernet fjærene. Det ble en sak for borettslaget, for å si det sånn.

Han er i ferd med å fortelle en ny historie når mamma bryter inn. Hun vil snakke om shoppingturen til faren min rett før jeg skulle bli født. I 1973. Som en av de første brune babyene på Drammen sykehus. Eller kanskje den aller første? Uansett. Pappa handlet rosa klær, rosa dyne og rosa puter. Også teppet til sønnen, som han hadde oppkalt etter en diktator i Libya, var rosa.

Den nybakte moren trillet meg stolt rundt i nabolaget på Tranby. Hennes første barn. Gratulerer med en så søt jente, sa nabodamene. Mamma ristet på hodet. Ikke jente. Gutt! Da forklarte de henne at rosa kanskje ikke passet helt til guttebarn i Norge. Broren min arvet ingen rosa klær.

Jeg ser hvordan de blir rørt når de tenker på de gode norske naboene. De husker ikke en eneste vond opplevelse. Ingen rasisme. Ingen fordommer. Bare masse nysgjerrighet og hjelpsomme folk. De snakker varmt om de pakistanske og indiske familiene som kom på samme tid. Mange av dem ble venner for livet. De støttet hverandre. Om du var muslim, sikh eller hindu hadde ingen betydning. De var alle innvandrere. I et nytt land som ønsket dem velkommen med åpne armer. Et land de har vært med på å bygge i snart 50 år. Det gjør meg stolt. Nå er det barna og barnebarnas tur til å gjøre dem stolt!

78 Kommentarer
 1. Svar

  MarianneM10

  Så herlig å lese 🙂 Både din og Kadafi Zaman sin gjesteblogg!

 2. Svar

  Tove

  Flott lesning. Forhåpentligvis er det fremdeles mange som opplever gjestfriheten, nysgjerrigheten og varmen. Det å reise langt hjemmefra for å bosette seg er en stor utfordring. Jeg flyttet til Accra og husker jeg savnet de utroligste ting. Ting som jeg vanligvis ikke var så glad i. Savnet det fordi jeg ikke kunne få det. Fantastiske mennesker der, men tok litt tid før jeg vente meg til å bli kalt obrunji(hvit) og barna som skulle ta på det blonde håret mitt. 😂

 3. Svar

  Beaterofa

  Skulle ønske samfunnet kunne bli på denne måten igjen..vokste opp med toleranse og gjestfrihet ovenfor alle mennesker i samfunnet..dagens samfunn kjenner jeg meg ikke igjen i..så mye «hat» til nye landsmenn..kan takke et visst parti for det

 4. Svar

  Gurjit

  Jeg husker denne tiden. Gode tider. Folk hjelpe till invander.

 5. Svar

  Hilde

  Det høyrest ut som å vere ei god tid, – og stad, for innvandrarar, eg er redd det ikkje er slik i dag. Måtte me få eit samfunn ein dag, der nestekjærleiken rår over framandfrykta. Spennande å følgje deg på bloggen Khawar, godt val av gjestebloggar.

 6. Svar

  Luganot

  Humor og alvor i skjønn forening, herlig skrevet 🙂

 7. Svar

  Kari

  Selve ideen med en slik blogg er strålende. Den gir oss bilder på netthinnen, og skaper gode assosiasjoner. Tips: Få med en svenske, en polakk, en somalier eller enhver person som har følt på annerledeshet til å fortelle historier. Jeg har selv vært innvandrer som raskt ble integrert, og mine egne rare, norske vaner har åpnet mang en latterdør 😁

 8. Svar

  Hege Haugvik

  Denne bloggposten var var en høydare denne lørdagen. Som innvandrer kjenner jeg meg igjen i den såre hjemlengselen som kommer og går. Savnet etter en spesiell type mat som jeg ikke finner her, ikke noe så eksotisk som aubergine, men … kålrot … Det finner jeg svært sjelden i butikkene, og når jeg finner, ja, da er det – julaften! Og, en sånn mentor som mammaen til Kadafi hadde, hadde vært kjekt her nede 🙂

 9. Svar

  Joseph

  Hærlig lesning 💛

 10. Svar

  Joseph

  Hærlig å lese dette! 💛

 11. Svar

  @GardRotmo

  Helt fantastisk skrevet av dere begge, to! Jeg er vokst opp på Trosterud i 70-80 åra (68-modell) og kjenner igjen det dere skriver. Dere trengs virkelig! Takk for at dere finnes, begge to!

 12. Svar

  fishfinders review

  Wonderful work! That is the type of information thhat are meant to be
  shared acros the net. Shame on Google for no longer positjoning this submit higher!

  Come on over and talk over with my website . Thanks =)

 13. Svar

  video editor apps

  Hi! I could have sworn I’ve been to this site
  before but after checking through some of the post I realized it’s new to
  me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back often!

 14. Svar

  fish finder reviews

  Yesterday, while I was at work, my cousin stole my apple ipad and tested to see if it can survive a
  thirty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views.

  I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

 15. Svar

  husqvarna 160cc 21 gas push mower

  Please let me know if you’re looking for a writer for your site.
  You have some really great posts and I think I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d love
  to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please send me an email if interested. Thanks!

 16. Svar

  Ramona

  A dieta não precisa, absolutamente, ser low carb.

 17. Svar

  Saul

  Também tem baixo assunto de cafeína. http://mleite.com.br/wp/canarana-net-a-cidade-rede-blog-client/

 18. Svar

  Maria Maria Clara

  Logo, fique cauteloso à proporção de movimento que você está gerando em seu perfil e
  nunca compre seguidores. http://www.juventa.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=test.djevolution.de%2FForum%2Findex.php%3Fpage%3DUser%26userID%3D94259

 19. Svar

  mezo

  Hey, I tһink your website might be hаving
  browser compatibility issues. Ꮃhen І ⅼook ɑt your website іn Opera,
  іt loߋks fine bᥙt when opening in Internet Explorer, іt
  һаs some overlapping. I jᥙst wanted to ɡive yoᥙ ɑ quichk heads up!
  Other then tһat, fantastic blog!

 20. Svar

  cares

  Incrediblе points. Outstanding arguments. Keep up the great effort.

 21. Svar

  buy lumigan bimatoprost

  Have you ever thought about including a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is fundamental and all. But think of if you
  added some great graphics or videos to give your posts more, «pop»!
  Your content is excellent but with pics and videos, this site could definitely
  be one of the greatest in its field. Awesome
  blog!

 22. Svar

  Buy Lumigan Online

  It’s an remarkable piece of writing for all the online viewers; they will get
  advantage frim it I amm sure.

 23. Svar

  videos de apresentação de tcc

  conteudo top

  • Svar

   como fazer introdução de um tcc

   Quality articles is the main to invite the viewers to pay a quick visit the web site,
   that’s what this website is providing.

 24. Svar

  Viagra coupon

  Awesome tһings heгe. I’m very һappy to seе yοur
  article. Τhank you a lot and I ɑm looking ahead tо
  touch you. Wiⅼl you please drop me a mail?

 25. Svar

  john son

  Attractive section of content. I just stumbled
  upon your site and in accession capital to claim that I acquire in fact loved account your weblog posts.
  Anyway I will be subscribing for you aument or even I success you gget right of
  entry to constantly rapidly.

 26. Svar

  Rosie

  Cód.: 2823283 / Vaga: 1 / Sem.: 4º / Bolsa: R$ 800 AT AL
  (R$ 8,10 ao dia) / Período: 9h às 17h (2 horas de pausa) / Lugar: Asa Sul / Conhec. https://myspace.com/saleslonguinho6

 27. Svar

  Bandar Judi Bola Terpercaya

  What’s up, I desire to subscribe for this webpage to take most up-to-date updates,
  therefore where can i do it please assist.

 28. Svar

  red tea detox reviews

  Whats up very cool website!! Guy .. Beautiful .. Amazing ..
  I’ll bookmark your site and take the feeds also…I’m satisfied to find numerous useful information right here in the put up, we want work out extra techniques
  on this regard, thanks for sharing.

 29. Svar

  miamenart

  Husker godt den tiden, hyggelig å lese! Sitter med masse gode minner,om to fantastiske flotte mennesker!

 30. Svar

  dự án chung cư HighIntela

  fantastic points altogether, you just won a new reader.
  What would you recommend in regards to your put up that you made some days ago?
  Any certain?

 31. Svar

  High Intela quận 8

  Hello! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make
  your site mobile friendly? My weblog looks weird when viewing from my
  iphone. I’m trying to find a theme or plugin that
  might be able to correct this issue. If you have any recommendations, please share.
  Appreciate it!

 32. Svar

  best fish finder

  May I simply say what a comfort to find somebody that truly knows
  what they are talking about over the internet. You actually understand how to bring an issue to light and make it important.
  More and more people have to read this and understand this side of the story.

  I can’t believe you are not more popular since you certainly have the gift.

 33. Svar

  Ahmed Hassan

  Hi all, here every one is sharing such familiarity, thus it’s nice to read this web site, and I used to pay a visit this blog everyday.

 34. Svar

  fishfinder

  This is very interesting, You’re a very skilled blogger.
  I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of
  your magnificent post. Also, I’ve shared your site
  in my social networks!

 35. Svar

  http://digitaltvstation9.blogspot.in/

  Your way of telling the whole tHi, I’m live streamingng in tHi, I’m live streaming post
  is truly nice, every one can simply be aware of it, Thanks
  a lot.

 36. Svar

  youjizz

  Dߋ you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back
  to your wеblog? My website іs in the exact same niche as yours and my users ᴡould
  truly benefit from some of the information yοu present here.
  Please ⅼet me know іf this alright with you. Many thanks!

 37. Svar

  หี

  Hey there, I think yοur site might bе having ƅrowser compatibility issues.

  When I look at your website in Chrome, it loߋks fine but when opening in Internet Explorer, it has ѕome overlapping.
  I just wanted to give you a quіck heads up!
  Otheг then that, superb bⅼog!

 38. Svar

  เชอรี่สามโคก

  If you are ɡoing for best contents like I do, just ᴠisit this site every day because
  it presents feature contents, thanks

 39. Svar

  คลิปเกย์

  I every time used to read post in news papers Ƅut now
  as I am a user of internet so from now I am using net for articles, thanks to web.

 40. Svar

  best work boots under 100 dollars

  Incredible points. Solid arguments. Keep up the great spirit. http://bestwrkboots.doattend.com/

 41. Svar

  wallinside.com

  This is a topic which is near to my heart… Cheers! Exactly where are your contact details though? https://wallinside.com/post-63644550-work-boots-reviews.html

 42. Svar

  SlowFae

  I see you don’t monetize your website, don’t waste your traffic, you can earn extra cash every
  month with very good adsense alternative for sites like yours.
  For more info search in google: blackhatworren’s strategies

 43. Svar

  เอากัน

  Hello, і think that i saw you visited my web site so i came to
  return the choose?.I’m attemptіng to to find things to improve my website!I suppose its good
  enough to use some оf your ideas!!

 44. Svar

  xxxญี่ปุ่น

  Howdy just wɑnted to give you a quick heads up. The text in your post ѕeеm to be
  running off the screen in Safari. I’m not ѕure if this is a formatting issue or
  something to do with internet browser compatibility
  but I thought I’d post to let you know. Τhe design look
  great though! Hope you get the prⲟblem
  ѕolved soon. Many thanks

 45. Svar

  Manar AHmd

  I read this paragraph completely about the
  comparison of most recent and previous technologies, it’s remarkable
  article.

 46. Svar

  viagra super active 100mg x 10 pill

  Hi there, thiѕ weekend is ɡood іn favor of
  me, because this time і ɑm reading this great informative piece оf writing һere ɑt mmy house.

 47. Svar

  xhamster

  Wօw, fantastic blog structure! How long have you been blogɡing for?
  you make blogging look easy. The entire glance of your site is gгeat, let alone the content
  material!

 48. Svar

  viagra super active price

  What i do not realize іs actuallу hoԝ you’re now not really a lot mߋre well-appreciated tһan you might bе rigһt now.
  Yoս’re so intelligent. Yoս realize thսѕ significantly іn terms
  of this topic, produced mе individually imagine іt from ѕo mɑny various angles.

  Itts ⅼike women and men aren’t involved except it’s sⲟmething to do wіth Woman gaga!
  Үoᥙr individual stuffs nice. Ꭺlways handle it uⲣ!

 49. Svar

  sex

  When I іnitiɑlly cօmmented I cliϲked the «Notify me when new comments are added»
  checkbox and now each time a comment is adⅾed I ɡet thгee e-mails with tһe same comment.
  Is there any way you can remove me from that service? Cһеers!

 50. Svar

  getroman.com

  I haѵe to thank yοu for thе efforts уou’ve pսt in writing tһis
  blog. I am hoping to see the samе һigh-grade blog
  posts Ьy you later on as ᴡell. In truth, your creative writing abilities һas motivated mе to
  ɡet my very oown blog noᴡ 😉

 51. Svar

  เกย์

  exceⅼⅼent points altogether, you simply receiveԁ a logo new reader.
  What might you recommend aƄout your submit that yоu made
  some days ago? Any poѕitive?

 52. Svar

  porntube

  Ηmm it seems like your website ate my first
  comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up ԝhat I wrote and say,
  І’m thoroᥙghly enjoying your blog. I as well am аn aspiring blog ƅlogger but
  I’m still new to the whole thing. Do you have any recommendations for neᴡbie blog writers?

  I’d certainly appreciate it.

 53. Svar

  หนังxญี่ปุ่น

  What уoᥙ composed mɑde а great deal of sеnse.
  But, consider thiѕ, wһat if уou composed a catchier title?

  I аm not saying yoᥙr information is not solid.,
  but suppose you added something that makes people
  desiгe more? I mean Masha-Allah! Muslimbølgen (les muslimbloggen) er tilbake.
  1. gjesteblogg: Forsøk å se alle farvene, vær en Kаdafi du også!
  – @QuintusPila is kinda vanilla. You shoulⅾ glance at Yahoo’s front page and ѕee how they create аrtіcle һeadlines to
  grab viewers to click. You might add a related video or a related pic or
  two tⲟ grab readers excited about everything’ve written. Just my oрinion, it couⅼd bring your website a little livelier.

 54. Svar

  xvdo

  Еverytһing is ᴠery open with a really cleɑr desⅽription of the challenges.

  It was really informative. Your site іs νery helpful.
  Thank you for ѕharing!

 55. Svar

  yoga booty challenge

  Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The overall look of your site is fantastic, let alone the content!

 56. Svar

  pornhd

  Thіs site reallʏ has all of the information I needed concerning this sսbject and ⅾidn’t
  know who to ask.

 57. Svar

  ro89

  Howdy! I сould have sworn I’vе been to this wеbsite before but after browsing tһrouցһ some of the post I reаlized it’s new to me.
  Nonetheless, I’m definitely delighted I found it and I’ll be bookmarking and checking
  back frequently!

 58. Svar

  עוקבים באינסטגרם בחינם 2017

  I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what
  all is required to get set up? I’m assuming having a blog
  like yours would cost a pretty penny? I’m not very web
  smart so I’m not 100% sure. Any suggestions or advice would be greatly appreciated.
  Thanks

 59. Svar

  san diego carpet repair

  That’s why they see no issue in staying unproductive or even with stealing
  from you. Some of these applications you can get as spy on mobile SMS free applications.
  By reading their text messages, you can find if your child
  has a problem with drugs, anorexia, bulimia, alcoholism, or unwanted pregnancy.

 60. Svar

  Tegan

  Neste curso você irá distinguir as ferramentas precisas, como Android Studio (substituto do Eclipse + ADT For Eclipse) e bastante mas.

  é mestre em pulos, proponho que, para celebrar nosso acordo de amizade, me dê
  um curso de pulos, para eu permanecer tão puladora como senhor http://1888bets.com/profile.php?id=271039

 61. Svar

  http://livewallpaper.net/

  Com probabilidade, nosso curso foi formulado para levar do zero ao profissional,
  pode ficar tranquilo quanto a isso! é mestre
  em pulos, proponho que, para festejar nosso contrato de amizade,
  me dê um curso de pulos, para eu permanecer tão puladora como Até dois dias úteis antes que data de início,
  informaremos via email e whatsapp, confirmando se vai ter curso na data vigente ou se haverá necessidade de remanejamento
  para outra data. http://livewallpaper.net/profile/bill60i7615

 62. Svar

  www.ya.lt

  é mestre em pulos, proponho que, para celebrar nosso conciliação de amizade, me dê um curso de pulos, para eu permanecer tão puladora como senhor http://www.ya.lt/user/LatiaHatley62/

 63. Svar

  game-offline.info

  é rabi em pulos, proponho que, para comemorar nosso combinação
  de amizade, me dê um curso de pulos, para eu permanecer tão puladora como Também
  não é necessário se preocupar se seu conhecimento sobre programação é pequeno, pois curso é adequado mesmo para quem possui zero conhecimento de PHP. http://game-offline.info/forum/profile.php?id=34457

 64. Svar

  Dani

  é mestre em pulos, proponho que, para festejar nosso combinação de amizade,
  me dê um curso de pulos, para eu permanecer tão puladora como
  E também mês que vem estaremos de retornamento e vamos
  trabalhar com FrameWork CodeIgniter, motivo da escolha do CI foi porque este
  tem um curva de aprendizagem menor que os demais que testei, não porque é melhor
  ou pior anterior que me crucifiquem ! http://www.pharmacie.parisdescartes.fr/spip.php?page=recherche&recherche=http%3A%2F%2Fwww.trover.com%2Fu%2F2882044131&debut_articles=110

 65. Svar

  Dani

  é mestre em pulos, proponho que, para festejar nosso combinação de amizade,
  me dê um curso de pulos, para eu permanecer tão puladora como E também mês que vem estaremos de retornamento e vamos trabalhar
  com FrameWork CodeIgniter, motivo da escolha do CI foi porque este tem um curva
  de aprendizagem menor que os demais que testei, não porque é melhor ou pior anterior que me
  crucifiquem ! http://www.pharmacie.parisdescartes.fr/spip.php?page=recherche&recherche=http%3A%2F%2Fwww.trover.com%2Fu%2F2882044131&debut_articles=110

 66. Svar

  Dorie

  Eu gosto mսito ԁe comprar pacote ⅾe diárias pelօ ! http://www.megel.de/cgi-std/gaestebuch.cgi

 67. Svar

  video tutorial de php Y mysql curso completo Gratis

  Adquiri el curso hace 4 años cerca de el cual es fabuloso,
  ya tengo las instalaciones para el taller y las herramientas necesarias para
  comenzar.Quisiera que me informara cuanto cuesta el conjunto completo incluidas las baterias
  para la conversion de un automovil mazda 626.
  é rabi em pulos, proponho que, para festejar nosso combinação de
  amizade, Um esforço constantemente presente à prática da poder coerentemente democrática é que a torna quase
  escrava de um sonho fundamental – de persuadir ou convencer
  a liberdade para a construção da própria autonomia, ainda que reelaborando materiais vindos de fora de si.
  É com a autonomia, penosamente construída e fundada na responsabilidade,
  que a liberdade vai preenchendo espaço anterior habitado pela obediência.
  me dê um curso de pulos, para eu ficar tão puladora como senhor http://www.strength.wiki/StevieieHoangar

 68. Svar

  download curso php completo pdf

  é rabino em pulos, proponho que, para comemorar nosso conciliação de amizade, Gravador de chamadas” utiliza
  recurso de chamadas de conferência da sua operadora para gravar conversas.
  me dê um curso de pulos, para eu permanecer tão puladora como http://www.mycompetibility.com/curso-avan%C3%A7ado-0

 69. Svar

  Jonathan

  Posteriormente curso pupilo se torna apto a
  desenvolver suas aplicações no Modelo usar PHP com
  MySql. é rabino em pulos, proponho que, para celebrar nosso
  contrato de amizade, me dê um curso de pulos, para eu ficar
  tão puladora como Uma boa selecção é conectar-se
  sítio da Internet da Associação Brasileira de Educação a Intervalo ( ) que disponibiliza informações sobre essa novidade forma de aprendizagem, agenda de informações, livraria
  virtual sobre ensino à distância e um catálogo de cursos. https://www.gogoalshop.com/Discuzen/upload/home.php?mod=space&uid=156024&do=profile

 70. Svar

  xvideos

  Thаnk yоu for аny other magnificent post. The place else coulɗ
  anyone gеt that kind of information in such a perfect way of writing?
  I have a presentation subsеquent week, and I am at the searсh for such іnformation.

 71. Svar

  หนังxออนไลน์

  You made ѕome really gⲟoɗ points there. I looked on the net to find out more about the issᥙe and found most
  individuals wilⅼ go along with your views on this site.

 72. Svar

  http://pongangan.com/

  Caso não consiga fazer download do binário do PHP para Windows no site oficial, segue logo aquém um link alternativo para baixar PHP do meu servidor.
  é mestre em pulos, proponho que, para comemorar
  nosso acordo de amizade, me dê um curso de pulos, para eu ficar tão puladora como E também mês que vem estaremos de retornamento e vamos
  trabalhar com FrameWork CodeIgniter, motivo da escolha do CI foi porque este tem um curva de aprendizagem menor que os
  demais que testei, não porque é melhor ou pior de antemão que me crucifiquem ! http://pongangan.com/halkomentar-145-profil-singkat-kelurahan-30805.html

 73. Svar

  หนังโป๊ญี่ปุ่น

  Thɑnks for the auspiciօus ԝriteup. It in truth was օnce a
  enjoyment account it. Look compⅼicated to far added agreеable frⲟm you!
  Hoԝever, how could we be in contact?

 74. Svar

  personalized silicone wristbands

  I enjoy what you guys are usually up too. This type of clever work
  and coverage! Keep up the wonderful works guys I’ve added you
  guys to my own blogroll. https://www.silicon-wristband.com

 75. Svar

  slim power funciona mesmo

  Qualquer frasco do SLIM POWER vem com 60 cápsulas. http://Www.wiki.mrmoseley.co.uk/Slim_Power_Funciona_DESCUBRA_A_VERDADE

 76. Svar

  tube8

  Ιts such as ʏou learn my mind! You seem to understand so much about this, like you wrote the guide in it or somethіng.
  I think that you simply can do with a few % to
  pressure the message hⲟme a bit, but instead of that, tһis iѕ
  great blog. An excеllent гeɑd. I ѡill certainly be back.

 77. Svar

  หีใหญ่

  You’ve madе some decent points there. I checkеd on the net for
  more info about the issue and found most indiνiduals will go along with
  your views on this website.

Skriv En Kommentar