logo
logo

2. bloggpost; «Pappa, du hadde rett! Hagen var ikke for oss som bodde i blokkene i Tante Ulrikkes vei». Del 1

Ukatogorisert

Av :

Tusen takk til alle som leste og delte gjestebloggen (Kadafi Zaman) på fredag! Utrolig respons! Vi er begge både postivt overrasket og takknemlige for de gode tilbakemeldingene.

I dagens bloggpost hadde jeg egentlig planlagt å skrive om ekkokammere, om hvor det bærer hen når vi stempler folk med andre meninger som rasister og det som verre er. Det har jeg selv sett på nært hold; folk med legitim innvandringsskepsis som defineres som rasister. Jeg har kjent folk som faktisk er blitt rasister i ordets rette forstand (delvis) fordi andre har definert som det. I disse tider med skarpere debattklima og økende polarisering har jeg inntrykk av at dette skjer i stadig økende grad. Uheldig for dem som utsettes for det, uheldig for oss som samfunn og kanskje aller mest uheldig for de som faktisk blir utsatt for diskriminering eller rasisme. Men det får bli i en annen bloggpost snart.

Jeg har ombestemt meg og føler i dag behov for å skrive om noe annet, noen andre. Jeg begynte så vidt å skrive på Twitter i går og fortsetter her. Var litt rask og lovte kl 20 i dag og nå er jeg ikke ferdig. Så oppdaterer litt utover kvelden (burde jo ha ventet til jeg var ferdig men @sgaarder maser!). En del referanser, bilder, dokumentasjon blir lagt til etterhvert, så kom gjerne innom igjen senere eller oppdater siden. Temaet er omfattende, må innom Fremskrittspartiets (ALP) tidlige år. Mye grums der som mannen jeg skriver om har forsøkt å få oss til å glemme, men som likevel er en del av bagasjen han har med seg og som han verken ønsker å vise oss, snakke om eller å fravriste seg ved å ta et endelig oppgjør med. Derfor fortsetter jeg på dette temaet de neste gangene. Følte det riktig å ta dette nå da vedkommende som aldri selv har vært nobel i disse dager ønsker å sitte i en nobel stol.

Viktig for meg å understreke at dette ikke er ment som et innlegg i innvandringsdebatten eller som et partipolitisk utspill. Jeg er partiløs, for en relativt streng innvandringspolitikk og jeg mener Frp på mange måter har vært nødvendig i norsk politikk. Det jeg her ønsker å belyse er hvordan en partileder og noen av hans nærmeste medarbeidere helt siden 70-tallet har fått herje i norsk politisk liv og i offentligheten for øvrig. Mange av dem var renspikka rasister (altså, vi snakker om raseteorier og den pakka der) FØR de hadde sett et eneste svart menneske. Så var de så heldige at Norge fikk «fremmedarbeiderne» rundt den tid da partiet ble stiftet; ressurssvake folk som følte de var her på nåde og som ikke kunne ta til motmæle mot drevne, artikulerte politikere som brukte alle skitne triks i den gamle partiboka de arvet av Anders Lange. Fremmedarbeiderne som de kunne herje med på sin ferd mot toppen i norsk politikk og samfunnsliv. Min far var en av disse. Fremmedarbeiderne ble senere skiftet ut med muslimer, homofile, alenemødre og andre som var lett bytte. Partikappen ble stadig snudd etter de politiske vindstrømmene. Det plager meg at en politiker som både var drivkraften bak mye av dette og også øverste ansvarlige fortsatt ikke har beklaget. Tvert i mot; han får fortsette videre på sin evige egoferd.

Selv om tidligere «opprør» i dette partiet er brutalt slått ned på så har jeg et håp at folk innad i partiet, de som kaller seg liberale, en dag reiser seg igjen. Tar et oppgjør med fortiden, med stifterne. Akkurat slik de krever at jeg skal gjøre det med min religion og tro. Er det for mye å håpe på? Jeg står i alle fall klar til å støtte dem. Gjør du?

Takk for at du leser! Det betyr mye! Del gjerne i sosiale medier om du tenker flere bør få dette med seg.

QuintusPila

Tråden fra 19.11. får du opp ved å trykke på tweeten under.

————————————-

#Metoo (pakkisversjonen)

I over tretti år har jeg sittet inne med noe som har plaget meg, men jeg har ikke turt å snakke høyt om det. En mann var med på å ødelegge deler av barndommen min og mandre andres. Uten at vi hadde gjort han noe, uten at han hadde møtt oss, for min del uten at jeg hadde fått vist ham at jeg bak den brune huden min (som deler av året er ganske lik hans egen) var akkurat som alle de andre. Var redd folk skulle si det var meg det var noe galt med, at det var vrangforestillinger, at det var “rasismekortet”, offerkortet jeg spilte ut. Hvem ville vel tro på pakkisen fra Stovner, han som så vidt klarte å gjøre seg forstått på norsk, han som allerede hadde nok av problemer på skolen, som senere ikke tok høyere utdannelse, han uten stort nettverk rundt seg, han som til og med er muslim? Det gjorde det ikke lettere at mannen det var snakk om var en godt voksen, hvit norsk mann, fra beste vestkant, godt utdannet, flink til å snakke for seg, som lovet billigere alkohol og tobakk og samtidig var konservativ kristen, som lokket med lavere skatter, bedre veier og som derfor var elsket av mange. Eller at han var leder i et politisk parti, hadde kontakter til topps i samfunnet jeg trodde jeg bare var en gjest i. Forresten, han var ikke bare partileder. Han ble kalt parti-eier. For han var Kongen i partiet, som ingen turte å si i mot. Eller…noen gjorde jo det, og dem gikk det sjeldent bra med. Kan du forstå at det føltes som rått parti for en 8/9/10-åring?

Så jeg tenkte å vente med å si det til noen. Til jeg var litt eldre, kunne forsvare meg, kunne snakke og skrive norsk. Til jeg følte meg som en integrert del av landet jeg hadde bodd i siden jeg var 3 år, og ikke lenger fryktet utfrysning eller utkastelse. Til jeg visste jeg hadde noen som ville lytte til meg, selv om de ikke var som meg. Den dagen var i går. 20.11.2017. Da begynte jeg å fortelle litt om denne mannen. Fikk plutselig behov for å få det ut da jeg var på Stovner i Oslo. Hadde kjørt niesene mine hjem etter besøk. Minner fra barndommen dukket opp da jeg var tilbake på stedet der jeg hørte om denne mannen for første gang for 30 år siden.

I mellomtiden, i alle årene i mellom, forsøkte jeg å forstå hva han hadde mot meg og oss. Var hudfargen min virkelig så sjenerende? Var det religionen min? Den som jeg aldri har utøvd blant andre folk, kun med stille bønn hjemme eller i en moskè.. På samme tid som jeg begynte i 1. klasse stod det i partiavisa «hans» om skumle hottentotter og buskmenn som var en fare for de hvite i Sør Afrika. Jeg kjente meg ikke igjen, jeg var jo brun – ikke svart. Kanskje han ikke mente sånne som meg?

Som jeg har skrevet om i en tidligere bloggpost så kjente jeg ikke pappa før jeg kom til Norge i 1983. Det gjorde at vi aldri kom nær hverandre som andre fedre og barn. Vi snakket ikke sammen mer enn strengt nødvendig. Men jeg visste alltid at han elsket meg, at han gjorde alt han kunne for at jeg og familien vår skulle ha det bra. At han kjørte trikk på dagen og taxi på natta 6-7 dager i uka – kun for at vi skulle ha det bra, ha det som alle andre barn i nabolaget på Stovner.

Den første ordentlige samtalen jeg husker jeg og pappa hadde var i 1988/-89. Han spurte om vi kunne gå ut og prate litt. Vi satte oss på en benk utenfor blokka. Pappa beklaget for at jeg midt i første skoleår ble tatt ut av klassen og sendt til Pakistan, og dermed dumpa. Jeg sa det var i orden, trivdes bedre i den nye klassen. Jeg var eldst og det var flere pakistanere i klassen som jeg kunne snakke urdu med. Han sa han hadde forståelse for at det var slitsomt for meg med urdu-undervisning etter skolen. Han sa han forstod at jeg ikke likte urdu-tegneseriene og de kjedelige pakistanske barnefilmene som vi fikk tilsendt fra Pakistan, men at det var nødvendig. Akkurat som den kjedelige pakistanske nasjonalsangen jeg måtte lære meg i tillegg til den norske.

Pappa tok sitt ansvar på alvor. På tross av begrensede språk- og samfunnskunnskaper om Norge forsøkte han å vurdere realistiske fremtidsscenarioer for oss. Han ville veldig gjerne at vi skulle komme i gang med det nye livet i Norge for alvor, integrering som vi kaller det, men han ville også ha en retrettmulighet i tilfelle. Tilfellet var den nevnte mannen og en del av hans kumpanersom stadig fikk stor oppmerksomhet i mediene for ulike krasse utspill. Alltid mot «oss». Pappa fortalte meg at, selv om vi hadde Anne Berit og mange av disse gode naboene rundt oss, så var det også folk som ikke likte at vi var her. Ting kunne skje i fremtiden, disse folkene kunne få mange med seg. Da kunne det bli vanskelig å bli boende i Norge. Utrolig tungt å høre dengang, kanskje derfor jeg husker samtalen så godt. Men brikkene begynte også å falle på plass; reisen tilbake til Pakistan i 1986, urdu-undervisningen jeg syntes var så slitsom, bøker og filmer om pakistansk kultur, oppmuntringene om å ha flest mulig pakistanske venner – alt var del av en «plan». Akkurat som huset pappa senere fikk bygget i Gujrat, i stedenfor hytte på fjellet som vi helst skulle hatt. I tilfelle vi en dag ikke fikk være gjester i dette landet lenger. Jeg sa jeg ikke kunne forstå at det kunne finnes slike folk, alle rundt oss var jo så greie. Pappa ga noen eksempler. Jeg husker dem ikke lenger, annet enn ett; en muslim hadde skrevet et brev til denne mannen og truet med at “vi” skulle ta over Norge fra de som hadde latt oss komme hit. Det var mye snakk om det i mediene, pappa var sint på muslimen som hadde skrevet dette. Vi ga hverandre en sjelden klem og gikk inn igjen.

Jeg har aldri klart å slippe dette. Begynte allerede i 10-årsalderen å lese aviser daglig. Var nysgjerrig på denne mannen. Etter mange år fikk jeg lest dette brevet. Fortalte pappa at han var blitt lurt; det var ingen muslim som hadde skrevet brevet! Når jeg leser brevet nå så slår det meg at det egentlig var et veldig dårlig forsøk. Språket er så rent, antakelig ikke mange Mustafaer som kunne skrive så bra i 1989. Språket i brevet er så nærme denne mannens at jeg nesten kan slå fast at han ikke fikk noen andre til å skrive det engang, han skrev det selv. Men som vanlig slapp han unna. Ingen konsekvenser, han kunne bare kjøre på videre. Ja, utenom erstatningen han måtte betale til denne Mustafa som ble uskyldig hengt ut i alle medier.

———————————-
Oppdatert kl. 23.00 20/11. Har lagt til litt innhold og rettet skriveleifer. Dette var litt tungt å skrive om følte jeg, så jeg tror jeg avslutter her i dag selv om planen var å skrive litt til. Fortsetter herfra i egen bloggpost 22.11. Insha-Allah 🙂 Har du kommentarer, tips, merknader, ris eller ros så bruk gjerne kommentarfeltet under. Svarer alle, men henger litt etter akkurat nå.

* Mine foreldre var godt utdannet fra Pakistan, så heldige var ikke mange andre av de som bodde i nabolaget. For dem ble det på alle måter verre. Det tenker jeg å komme tilbake til siden. Håper du samtidig prøver å forstå. Forstå hvordan dagens nyankomne QuintusPilaer har det når de opplever den retorikken som føres av enkelte av våre øverste folkevalgte. Igjen; ikke argumentasjon for mykere innvandringspolitikk – jeg snakker om de som bor her og som kommer til å bo her uansett om jeg eller du liker det eller ei, naboene og kollegene våre. Eller de som kanskje aldri får bli naboer i våre nabolag, kolleger på våre arbeidsplasser. Det håper jeg du forsøker å forstå. For det ser ikke ut til at de som er satt til dette arbeidet er interessert i å forstå noe som helst av dette.

Tusen takk for at du leste!

153 Kommentarer
 1. Svar

  KariGDL

  ❤️

 2. Svar

  Salapalmer5

  Tankevekkende, og informativt. Du har en fin og nennsom penn😀

  • Svar

   QuintusPila

   Tusen takk! Jeg ser du leser både her og på Twitter, det betyr mye! God helg!

   QP

 3. Svar

  Milla

  Sårt å lese. Fint skrevet. Hilsen din største fan på Twitter: frumyleg ☺️

  • Svar

   QuintusPila

   Takk! Betyr mye om teksten «treffer» noen av dere som leser. Fortsetter på teksten førstkommende mandag, håper du er tilbake da! God helg! 🙂

   QP

 4. Svar

  Alta Malta Warrior

  Fin blogg, gleder meg til fortsettelsen.
  Nei, Hagen var sannelig ikke for oss.

  • Svar

   QuintusPila

   Takk! Han er fortsatt ikke for mange av oss, og den siste tids medieoppslag illustrerer det veldig klart. Skal ikke slippe han med det første, fortsetter på mandag. Håper du er tilbake da! 🙂

   QP

 5. Svar

  Betho1311

  Det er så godt at du setter ord på ting. Det som skremmer er at holdningene i 2017 er de samme hos de samme menneskene. Som dessverre viderefører sine holdninger.

  • Svar

   QuintusPila

   Takk for det! Ja, det er trist og det er skremmende at vi i 2017 fortsatt kan holde på slik. Ikke minst at noen av våre ledende politikere fortsatt er på den linja. Bloggen og Twitter får være mitt bidrag for å forsøke å imøtegå disse holdningene. Glad for at du leste! 🙂

   QP

 6. Svar

  litelin

  Jeg kan se alt for meg …som en filmskildring.
  Ja, det er riktig at det har skjedd endringer nå som IKKE er bra. Dette håper jeg gir enda mer «mat» til alle kreative sjeler, kunstnere, musikere, diktere, forfattere, filmskapere. Du er definitivt en av disse.
  Venter i spenning for å lese videre.

  • Svar

   QuintusPila

   Tusen takk for hyggelige ord! Glad for at du vil lese videre! 🙂

   QP

 7. Svar

  Jostein Bergland

  Takk for at du skriver, utfordrer oss og pirker litt i fordommene våre, men ikke minst at du deler med oss.

  • Svar

   QuintusPila

   Takk for at du leser Jostein! Ser også at du har delt, setter stor pris på det! 🙂

   QP

 8. Svar

  Emil B.

  Takk for at du deler oppveksten din med oss.
  Jeg gikk på barneskolen fra -54 og utover. Reiste til sjøs i -63 og er i dag pensjonist.
  Kan huske fra raseopptøyene i USA ble kjent for oss gjennom radio og aviser, læreren vår sa at om det kom folk med mørk hudfarge til Norge, ville vi aldri få slike tilstander.
  Hun visste ikke at AlP (senere FrP) skulle komme på banen med sine forsøk på akkurat det. Heldigvis har de ikke nådd fram med sin retorikk annet enn til noen få på dette området.
  Takket være mine år til sjøs hvor jeg fikk komme i kontakt med jevnaldrende fra omtrent alle land med ei kyststripe, har det formet min holdning og respekt til folk fra andre kulturer.
  Takk for at du deler dine opplevelser fra -80tallet og utover med oss. Har bedrevet en smule høytlesning for mine barnebarn fra bloggen din, og din første 17ned mai feiring sammen med Anne Berit tror jeg «satt godt».

 9. Svar

  @GardRotmo

  Kya Hal He?
  Dette var både godt og vondt å lese. Jeg husker «Mustafa.brevet» som det var i går, det kjøres like hardt på innholdet i brevet i dag… Selv om det var falskt, og sannsynligvis skrevet av noen med norsk som morsmål, Oslo vestkant(?) FpU?
  Uansett, det er lite trolig at vi får se en distansering til opphavet ALP/FrP og sammenblandingen medfremmedfrykt, rasisme og Ayn Rands objektivisme. Til det er fryktpotensialet blant velgere på høyresiden for stort, og det er for enkelt å gjøre både egoisme, rasisme, og annen diskriminering stuereint.
  Utrolig enkelt når man først får egoismen som «Den største dyd» og godhet som «Den største synd» (Ayn Rand)

  Takk for Muslimbloggen! Den er viktig! Gleder meg virkelig til de 1000 neste. Insh’a Allah

 10. Svar

  Could your Dads sofa

  It’s a pity you don’t have a donate button!
  I’d most certainly donate to this superb blog!
  I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding
  your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and
  will share this blog with my Facebook group. Talk soon!

 11. Svar

  cat play trees

  Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News.

  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Cheers

 12. Svar

  anchortext

  Be both a helpful guide through complex issues plus an informed judge when choices should be made.
  Cross out any irrelevant ones to make your very best to
  place them in a logical order. To ensure that they will will understand the
  message that you are trying to get across, write making use of their language and write while considering their a higher level comprehension.

 13. Svar

  Jorg

  A study by Georgetown College Medical Facility revealed that HCA could be beneficial for lipid metabolic
  rate.

 14. Svar

  GbrdrarE

  HiMen!! cheap viagra viagra prescription online [url=http://viagraonlineakvnf.com/]buy viagra online[/url] OK’

 15. Svar

  anchortext

  So if you’re expecting a lot of help, know that this may not be forthcoming.
  Each format pressupposes a specific formation plus design for citing rephrased and echoed resources in favor of all various printed, internet, as well as other types of resources.
  Remember that if you are new at college you’ll only get better should you practice, so work tirelessly on each assignment as you may be enhancing your academic way with
  words-at all with each one.

 16. Svar

  wedding updos

  Hey I am so thrilled I found your blog page, I really found you by error, while
  I was searching on Bing for something else, Anyways I am here now and would just like to say thanks for a incredible post and a all round thrilling blog (I also
  love the theme/design), I don’t have time to look over it all at the minute but I have book-marked it and also added in your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read a great deal
  more, Please do keep up the excellent job.

 17. Svar

  www.31xuewei.com

  Howdy I am so thrilled I found your site, I really found you by mistake, while I was browsing on Yahoo
  for something else, Anyways I am here now and would just like to say thanks
  a lot for a fantastic post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at the minute but
  I have saved it and also added your RSS feeds, so when I have time I
  will be back to read more, Please do keep up
  the excellent work.

 18. Svar

  erotica

  I want to to thank you for this excellent read!!
  I definitely loved every bit of it. I have got you book marked to look at new things
  you post…

 19. Svar

  fifty shades freed come to bed rabbit

  fifty shades freed come to bed rabbit

  […]check below, are some absolutely unrelated web sites to ours, nonetheless, they are most trustworthy sources that we use[…]

 20. Svar

  anchortext

  So in case you are expecting a lot of help, know that it isn’t really
  forthcoming. It is common for teachers to lament that students are unable to write despite having done quite nicely
  inside the PMR English exam for 15-year-olds.
  To ensure that they will will understand the message that you’re
  trying to get across, write using their language and
  write while considering their degree of comprehension.

 21. Svar

  Rocket Lawyer vs Legalzoom for LLC and Wills

  Now I am going away to do my breakfast, afterward
  having my breakfast coming over again to read additional news.

 22. Svar

  azithromycineachat.center

  hello!,I like your writing so so much! proportion we keep in touch extra approximately your post on AOL?
  I need an expert in this space to solve my problem. May be that is you!
  Having a look ahead to see you.

 23. Svar

  Darryl

  It’s hard to find experrienced people about this topic, however,
  you sem like you khow what you’re talking about! Thanks

 24. Svar

  anchortext

  Yes, even though everything listing down, you continue to have to
  sit and compose a complete response, exactly the same way you would write any essay.
  Each format pressupposes a particular formation plus design for citing rephrased and echoed resources and only
  all selections of printed, internet, as well as other forms of resources.
  Remember that if you’re new at college you’ll only get better should you practice, so work hard on each and every assignment as you may be enhancing academic writing skills with each one.

 25. Svar

  anchortext

  (iii) You are accountable for your work, so keep a professional attitude when confronted with your customers.
  This will offer you the required time and practice to brainstorm and ensure what you are writing
  about is pertinent and what you would like to show in. If you say because again and again, the only
  thing people will be conscious of is because – it’s going to stifle
  your argument in fact it is on top of the list of things you should
  avoid within your academic work.

 26. Svar

  anchortext

  If this is the situation then results could possibly be skewed or the writer might be unable to draw any sensible conclusions.
  The goal is to find a approach to give a complete
  response, all while focusing on as small a location of
  investigation as possible. To ensure that
  these individuals will understand the message you’re hoping
  to get across, write employing their language and write while considering
  their level of comprehension.

 27. Svar

  charity

  Touche. Outstanding arguments. Keep up the amazing effort.

 28. Svar

  person addiction

  If some one desires expert view on the topic of running a blog afterward i advise him/her to pay a visit this
  weblog, Keep up the good job.

 29. Svar

  Regal Assets reviews

  Please let me know if you’re looking for a article writer for your blog.
  You have some really great posts and I believe I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some articles
  for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an email if interested.

  Kudos!

 30. Svar

  Wills

  hi!,I love your writing so much! share we communicate more about your article on AOL?
  I need an expert on this house to resolve my problem.
  Maybe that is you! Taking a look forward to see you.

 31. Svar

  Corazon

  New developments and design of.. Pure silver offers the alloy a greenish tint, and rhodium or ruthenium produce black.
  OR do you start?

 32. Svar

  Williamwible

  viagra online without script https://buyviagraprx.com generic viagra online

 33. Svar

  http://preston-pest-control.com/santa-clara-pest-control/

  Excellent post. I was checking constantly this blog and I am impressed!
  Very helpful info specifically the last part 🙂 I care for such information a lot.
  I was seeking this particular information for a very
  long time. Thank you and best of luck.

 34. Svar

  Home Improvement College Park MD

  Link exchange is nothing else but it is just placing the other person’s weblog link on your page at proper place and other person will also do same in favor of you.

 35. Svar

  painters Dublin

  Hello! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform
  are you using for this site? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options
  for another platform. I would be fantastic if you could point me in the
  direction of a good platform.

 36. Svar

  anchortext

  nevertheless [cue for newness] bravery, constancy, and resolution [reverse of submission].

  Understand this issue – While writing the essay, the first thing you
  should do is always to define the subject. If you say because continuously, the
  only thing the various readers will likely be conscious of is really because – it will stifle your argument in fact it
  is near the top of their email list of stuff you should avoid
  with your academic work.

 37. Svar

  https://www.brc.com.au/brc/map-corporate-suites

  The procedure is quite comparable from one gold buying company to
  a different. The gold should be weighed earlier than any cash is given.

 38. Svar

  5 proven ways to lose stubborn belly fat

  Admiring the time and effort you put into your site and in depth information you offer.

  It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed information. Wonderful read!
  I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google
  account.

 39. Svar

  Trevorabodo

  cialis dosage 40 mg

  cialis generic

  cialis 20mg

  [url=http://cialispego.com/]cialis generic[/url]

 40. Svar

  Dumpster Rental 40266

  Depending in your undertaking and the burden and quantity of supplies to be hauled
  away, we now have the appropriate size dumpster or roll-off for
  you. https://dumpsters-ky.com/dumpster-rental/40266/

 41. Svar

  Jumping on the bed

  This info is invaluable. How can I find out more?

 42. Svar

  เช่า alphard

  Good post! We will be linking to this particularly great content on our website.
  Keep up the good writing.

 43. Svar

  anchortext

  (iii) You provide on your work, so keep a professional
  attitude when dealing with your customers. The goal
  is usually to find a method to provide a complete response,
  all while focusing on as small a location of investigation as possible.
  To ensure that these individuals will see the message that you’re hoping to get across, write using their language and write while considering their degree of comprehension.

 44. Svar

  https://www.avitop.com/cs/members/endurablebelfry58.aspx

  Hello There. I discovered your weblog the usage of msn. This is an extremely well written article.
  I’ll make sure to bookmark it and come back to read extra of your helpful info.
  Thank you for the post. I’ll certainly comeback.

 45. Svar

  property investment advice

  If you would like to increase your knowledge only keep visiting this
  website and be updated with the newest gossip posted here.

 46. Svar

  https://singles-ukraine.com/

  I’m not that much of a internet reader to be honest but your blogs really nice, keep it up!
  I’ll go ahead and bookmark your site to come back in the future.
  Cheers

 47. Svar

  investment property

  I’m no longer certain the place you’re getting your
  information, but great topic. I needs to spend a while finding out more or understanding more.
  Thanks for fantastic information I used to
  be searching for this info for my mission.

 48. Svar

  anchortext

  but [cue for newness] bravery, constancy, and resolution [reverse of submission].
  The goal would be to find a method to give a complete response, all while focusing on as small a
  place of investigation as possible. To ensure that
  these folks will view the message that you are trying to
  find across, write utilizing their language and write while considering their degree of comprehension.

 49. Svar

  cutting dies for crafts

  I am now not positive where you’re getting your information, but great
  topic. I needs to spend some time finding out much more
  or working out more. Thank you for great info I used to be looking for this information for my mission.

 50. Svar

  profit maximization

  We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your site provided us with valuable info to work on. You have done
  a formidable job and our whole community will be grateful to you.

 51. Svar

  foreclosures

  Pretty part of content. I simply stumbled upon your website and
  in accession capital to say that I get in fact loved account your blog posts.
  Any way I will be subscribing on your feeds or even I achievement you get right of entry to persistently rapidly.

 52. Svar

  landlord advice

  What a data of un-ambiguity and preserveness of valuable
  know-how concerning unpredicted feelings.

 53. Svar

  david braun and associates

  Thanks for a marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you
  may be a great author. I will make sure to bookmark
  your blog and will eventually come back in the foreseeable future.
  I want to encourage that you continue your great writing,
  have a nice afternoon!

 54. Svar

  conception site internet montreal

  Hello, I think your blog might be having browser compatibility
  issues. When I look at your blog site in Opera, it looks
  fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up!

  Other then that, awesome blog!

 55. Svar

  generic cialis

  order cialis in canada
  generic cialis
  buying cialis usa

 56. Svar

  the infographic

  Hi my friend! I wish to say that this article is amazing, nice
  written and include approximately all important infos.
  I would like to see extra posts like this .

 57. Svar

  komposit havehegn

  Good day very nice website!! Guy .. Beautiful .. Amazing ..
  I will bookmark your site and take the feeds additionally?
  I am happy to find numerous useful information right here within the publish, we’d like
  develop more strategies in this regard, thanks for sharing.
  . . . . .

 58. Svar

  Williamwible

  p http://viagraonlineprx.com viagra side effects

 59. Svar

  anchortext

  If this is the truth then results might be skewed or even the writer could be struggling to draw any
  sensible conclusions. Understand the subject – While writing the essay, the first thing you should do is to
  define the topic. Reading and writing whenever possible should be the
  best way to develop a writing style.

 60. Svar

  neuropathy boots

  Great beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how can i subscribe
  for a blog web site? The account helped me a acceptable
  deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 61. Svar

  anchortext

  Be both a helpful guide through complex issues as well as an informed judge when choices have to be made.
  Each format pressupposes some formation plus
  design for citing rephrased and echoed resources for
  all selections of printed, internet, and other sorts
  of resources. If you say because again and again, the only
  thing your reader is going to be conscious of is because – it will
  stifle your argument and it is towards the top of their email list of issues
  you should avoid inside your academic work.

 62. Svar

  Reyna

  It’s truly very difficult in this active life to listen news on Television, therefore I just use world
  wide web for that purpose, and take the most up-to-date information.

 63. Svar

  فك السحر

  Everyone loves it when folks come together and share opinions.
  Great website, continue the good work!

 64. Svar

  https://able2know.org/user/endurablebelfry61/

  I like the valuable information you provide in your articles.
  I’ll bookmark your blog and check again here regularly.
  I’m quite certain I’ll learn lots of new stuff right here!
  Best of luck for the next!

 65. Svar

  Legalzoom vs LegalShield for online legal services and small business prepaid legal plans

  Keep this going please, great job!

 66. Svar

  real estate investing

  Great post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!
  Very useful info specifically the last part 🙂 I care for such info much.
  I was seeking this certain info for a very long time. Thank
  you and best of luck.

 67. Svar

  anchortext

  (iii) You provide to your work, so keep a professional attitude when confronted with your customers.
  Understand the niche – While writing the essay, one thing you should do
  is to define this issue. To ensure that they will will understand the
  message you are trying to find across, write using
  their language and write while considering their degree of comprehension.

 68. Svar

  my first anal toy review

  Hey! Someone in my Myspace group shared this website
  with us so I came to take a look. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will
  be tweeting this to my followers! Exceptional blog and amazing design.

 69. Svar

  real estate agent tips

  Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed!

  Very useful information specifically the last part 🙂 I
  care for such information much. I was looking for this particular info for a very long time.
  Thank you and best of luck.

 70. Svar

  obat mata plus

  This is very interesting, You’re a very skilled blogger.
  I’ve joined your feed and look forward to seeking
  more of your wonderful post. Also, I have shared your site in my
  social networks!

 71. Svar

  http://alquilercomercial.blogspot.co.id/

  Keep an eye out for information given in one
  question that might help you answer another question. This is done using
  a laser (such a Lasik procedure is recognized as Intra – Lasik, or bladeless Lasik) or a small
  blade known as a microkeratome. We are cheap website hosting, domain hosting, budget hosting,
  web host reseller, linux hosting, internet Access provider.

 72. Svar

  home health tips

  Greate post. Keep writing such kind of information on your page.

  Im really impressed by your site.
  Hi there, You have performed a great job. I will certainly digg
  it and in my view recommend to my friends.
  I am confident they will be benefited from this web site.

 73. Svar

  apron

  apron

  […]below you’ll obtain the link to some web-sites that we believe you ought to visit[…]

 74. Svar

  sex toy haul

  It’s amazing designed for me to have a web page, which is useful designed for my know-how.
  thanks admin

 75. Svar

  vigra master comprar

  Aproveitamento da maca peruana ajuda neste autos. http://syrupmusic17.blog2learn.com/10813764/no-final-o-viagra-master

 76. Svar

  Time Lapse

  It’s amazing to go to see this web page and reading the views of all colleagues about this paragraph,
  while I am also keen of getting familiarity.

 77. Svar

  Hack brave Frontier

  I believe other website owners should take this website as an model,
  very clean and superb user friendly design.

 78. Svar

  youjizz

  I realⅼy love yoᥙr website.. Peasant colors &
  theme. Ⅾid yοu makе this web site уourself?
  Pllease reply Ƅack as I’m wantіng to creɑtе mmy very ᧐wn website aand wоuld love tto ҝnow where you got thiѕ from
  or just what the theme iѕ callеⅾ. Apрreciate it!

 79. Svar

  ruthies

  With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright
  infringement? My site has a lot of exclusive content I’ve either
  authored myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the web without my
  permission. Do you know any methods to help protect against content from being ripped off?
  I’d certainly appreciate it.

 80. Svar

  Ashleigh

  I look forward.. It made me considering figuring out what attracts
  somebody to desirous to put on an insect brooch.

 81. Svar

  townhomes for rent

  Very nice article, exactly what I wanted to find.

 82. Svar

  homepage

  Hey there would you mind letting me know which webhost you’re
  using? I’ve loaded your blog in 3 different internet browsers and I must say this blog loads a
  lot faster then most. Can you recommend a good internet hosting provider at a reasonable price?
  Many thanks, I appreciate it!

 83. Svar

  obat mata minus

  Hi there would you mind letting me know which webhost you’re utilizing?
  I’ve loaded your blog in 3 different web browsers and I must say this blog
  loads a lot quicker then most. Can you recommend a good web hosting provider at a reasonable
  price? Cheers, I appreciate it!

 84. Svar

  Legalzoom vs Nolo online legal services review

  Greetings! Very helpful advice in this particular article!
  It’s the little changes that will make the most significant changes.
  Many thanks for sharing!

 85. Svar

  VicenteHoP

  c http://viagraonlineprx.com cheap generic viagra

 86. Svar

  cheap joma jewellery

  As soon as the clasp is attached you might be ready to wear you
  necklace, or to provide it to your girlfriend or spouse for Valentine’s Day.

 87. Svar

  Track Seven Band

  Thanks for finally writing about >2. bloggpost;
  .
  Del 1 – @QuintusPila <Loved it!

 88. Svar

  TbsSkave

  My!!!viagra online side effects viagra [url=http://genericviagravekal.com/]viagra online[/url] OK’

 89. Svar

  Lloyd

  Semi precious colourful stones are utilized in bridal jewellery.
  The bridal jewelry may be a bit costly when the jewels are plated with
  silver or gold.

 90. Svar

  ILoveMart offers the finest selection and deals on Tungsten Jewelry and Wedding bands.Checkout our selection of stunning design and modern look of jewelry

  Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this article and
  the rest of the website is really good.

 91. Svar

  Williamwible

  e http://viagraonlineprx.com viagra vs cialis vs levitra

 92. Svar

  blingthemes.com

  Hey there! This is my first visit to your blog! We are a
  collection of volunteers and starting a new project in a community in the same niche.
  Your blog provided us useful information to work on. You have
  done a extraordinary job!

 93. Svar

  cheap cialis

  buy cialis online for cheap
  cheap cialis
  cialis buy canada

 94. Svar

  Brave frontier hack

  We stumbled over here by a different web page and thought I may as well check things out.
  I like what I see so i am just following you. Look forward to looking
  at your web page for a second time.

 95. Svar

  fake grass

  Cool post. i have a similar

 96. Svar

  jasminbet giriş

  Jasminbet Curaçao Hükümeti tarafından onaylı bir bahis sitesidir ve online e-oyun işlemlerini yasal yetki ile yürütmektedir.
  E-oyun Lisanslama ve Denetimi Antillephone N.V tarafından sağlanmaktadır.
  Sitede yer alan ibarelerden de görebileceğimiz
  gibi Curacao kaynaklı bir bahis sitesidir ve merkezi adreslerini sitede açık bir
  şekilde bizimle paylaşmışlardır.(E-Commerce Park Vredenberg, Curacao.) Çok
  daha yeni olan bahis sitesi, tasarım açısından diğer sitelerden biraz daha geride kalmış gibi
  duruyor. Promosyon olarak ise oldukça avantajlı duran jasminbet Bahis sitesi;
  ilk para yatırımına özel 300tl, 500tlye kadar da özel havale bonusunu kullanıcılarına özel paylaşıyor

 97. Svar

  apartments for rent

  Very shortly this web page will be famous amid all blogging viewers, due
  to it’s fastidious articles

 98. Svar

  Hello Camp Comfort

  This post is in fact a fastidious one it helps new internet visitors,
  who are wishing for blogging.

 99. Svar

  hair fall

  What’s up, just wanted to say, I loved this blog post.
  It was funny. Keep on posting!

 100. Svar

  match of the day

  I don’t know if it’s just me or if perhaps everybody else encountering problems with
  your website. It appears as if some of the written text in your content are
  running off the screen. Can somebody else please provide feedback and let me know if this is happening to them too?
  This may be a problem with my internet browser because
  I’ve had this happen previously. Cheers

 101. Svar

  Track Seven Band

  Hey! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a
  new initiative in a community in the same niche.
  Your blog provided us beneficial information to work
  on. You have done a extraordinary job!

 102. Svar

  anchortext

  nevertheless [cue for newness] bravery, constancy, and resolution [reverse of submission].

  This will give you plenty of time and employ to brainstorm and
  make certain what you are talking about is relevant and what you look for
  to turn in. If you say because over and over again, one and
  only thing the reader will likely be conscious of is because – it’s going to stifle your argument
  and it is towards the top of their list of issues you
  should avoid within your academic work.

 103. Svar

  Williamwible

  generic cialis reviews https://genericcialisprx.com when will cialis be over the counter

 104. Svar

  magic vibrator

  magic vibrator

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nonetheless seriously really worth taking a look, whoa did one particular learn about Mid East has got a lot more problerms as well […]

 105. Svar

  wannajizz.com

  You need to tаke part iin a contest for onne of
  the most useful blogs online. I’m going to highly recommend this web
  site!

 106. Svar

  techosta

  Hi, Neat post. There’s a problem with your site in internet explorer,
  would check this? IE still is the marketplace chief and a huge
  element of other people will pass over your excellent writing due
  to this problem.

 107. Svar

  cream pemutih wajah

  Hi there to all, how is everything, I think every one
  is getting more from this web page, and your views are fastidious in support of new
  viewers.

 108. Svar

  vegus168 สมัคร

  This paragraph will help the internet viewers for creating
  new weblog or even a weblog from start to
  end.

 109. Svar

  commercial real estate investing

  This information is worth everyone’s attention. How can I find out more?

 110. Svar

  http://search.wi.gov/cpp/help/urlstatusgo.html?url=http://carllkruseorg.wordpress.com/

  Good replies in return of this difficulty with solid arguments and telling everything about
  that.

 111. Svar

  health tips

  I savour, lead to I found exactly what I was looking for.
  You have ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a nice day.
  Bye

 112. Svar

  A new Way Of Technology

  Attractive element of content. I simply stumbled upon your web site and in accession capital to
  say that I get in fact enjoyed account your weblog posts.
  Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you get admission to constantly
  fast.

 113. Svar

  Simcity buildit hack

  I went over this internet site and I believe you have a lot of great
  information, saved to favorites (:.

 114. Svar

  best property investments

  Nice respond in return of this matter with firm arguments and
  explaining all concerning that.

 115. Svar

  Ilmu Pelet Ampuh

  Way cool! Some very valid points! I appreciate you
  writing this article plus the rest of the website is really good.

 116. Svar

  click over

  Its like you read my mind! You seem to know so much
  about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit,
  but other than that, this is wonderful blog. A great read.

  I’ll certainly be back.

 117. Svar

  http://www.restoringyourrelationship.com/how-to-save-a-marriage-when-only-one-is-trying/

  Howdy just wanted to give you a quick heads up.
  The text in your content seem to be running off the
  screen in Firefox. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with
  browser compatibility but I figured I’d post to let you know.

  The design and style look great though! Hope you
  get the problem solved soon. Cheers

 118. Svar

  makeup artist

  I am really pleased to read this web site posts which contains
  tons of useful facts, thanks for providing these kinds of information.

 119. Svar

  appliance repair Bend Oregon

  I’ve been surfing online more than three hours today, yet
  I never found any interesting article like yours. It is pretty
  worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made good content as
  you did, the net will be a lot more useful than ever before.

 120. Svar

  dapoxetine 30 mg en ligne

  I do believe all of the ideas you have presented
  on your post. They’re really convincing and will
  certainly work. Nonetheless, the posts are very brief
  for newbies. Could you please extend them a little from next time?
  Thank you for the post.

 121. Svar

  anchortext

  So in case you are expecting a lot of help, be aware that it isn’t
  really forthcoming. Cross out any irrelevant ones and make your very best self to
  place them in a logical order. To ensure that these people will comprehend the message that
  you’re trying to get across, write employing their language
  and write while considering their level of comprehension.

 122. Svar

  https://ask.fm/endurablebelfry25

  Hi, I do think this is a great web site. I stumbledupon it
  😉 I may return yet again since i have book marked it.
  Money and freedom is the best way to change, may you
  be rich and continue to help other people.

 123. Svar

  Brcadvoro

  Hi! All! buy cheap cialis online [url=http://cialisonlineoansx.com/]cialis sale[/url] OK’

 124. Svar

  nail fungus treatment vicks

  Does your site have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to shoot you an email.
  I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great website and I look forward to seeing it improve over time.

 125. Svar

  Joma Jewellery a little

  While purchasing silver jewellery have you ever seen a stamp marked beneath the sterling
  jewellery, that are used to distinguish sterling silver of 1 country to another?

 126. Svar

  Williamwible

  viagra online canada pharmacy https://buyviagraprx.com natural viagra

 127. Svar

  Laptop Repair

  It is the best time to make a few plans for the long run and it is time to
  be happy. I’ve learn this put up and if I may just I want to suggest you some fascinating things or tips.
  Maybe you can write subsequent articles relating to this article.
  I desire to learn more issues approximately it!

 128. Svar

  Avis

  Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!

  Thanks

 129. Svar

  yoga equipments

  Good way of describing, and fastidious article to obtain information on the topic of my presentation topic, which i am going to convey in institution of higher education.

 130. Svar

  pumping breastmilk made easy

  pumping breastmilk made easy

  […]below you’ll discover the link to some sites that we believe you’ll want to visit[…]

 131. Svar

  grawerowanie,

  Hi to every body, it’s my first pay a visit of this web site;
  this weblog carries amazing and really excellent stuff for readers.

 132. Svar

  credit report

  credit report

  […]although web sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we really feel they’re truly worth a go by means of, so have a look[…]

 133. Svar

  wedding dresses

  Your mode of explaining everything in this article is truly pleasant, every one can easily understand it, Thanks
  a lot.

 134. Svar

  Williamwible

  viagra online purchase https://buyviagraprx.com viagra vs cialis vs levitra

 135. Svar

  Legalzoom vs Incfile

  Hi colleagues, how is the whole thing, and what you desire to say on the topic of
  this paragraph, in my view its genuinely awesome in support of me.

 136. Svar

  healthy hair

  Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing this write-up plus the rest of the website is really good.

 137. Svar

  hack 8 ball pool

  Sweet site, super layout, very clean and employ genial.

 138. Svar

  pnc speedpay

  I am curious to find out what blog system you have been utilizing?
  I’m having some small security problems with my
  latest site and I would like to find something more
  risk-free. Do you have any recommendations?

 139. Svar

  website kaise banaye in hindi

  I truly love your website.. Excellent colors & theme. Did you build this website yourself?
  Please reply back as I’m hoping to create my own blog and would love
  to know where you got this from or exactly what the theme
  is named. Appreciate it!

 140. Svar

  www.mobilefud.com

  This website was… how do you say it? Relevant!!
  Finally I’ve found something which helped me. Thank you!

 141. Svar

  Stock Trading For A Living Dont Quit Your Day Job

  May I simply just say what a relief to discover somebody who genuinely understands what
  they’re discussing on the internet. You definitely understand how to
  bring a problem to light and make it important. More people ought to
  read this and understand this side of the story.
  I was surprised that you are not more popular given that you most certainly have the gift.

 142. Svar

  click here for

  Heya just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading properly.

  I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different browsers and both show the same
  results.

 143. Svar

  comprar descuento atorvastatina

  constantly i used to read smaller content which also clear their motive,
  and that is also happening with this piece of writing which I am
  reading now.

 144. Svar

  hydraulic oil filter elements

  May I simply just say what a comfort to find somebody who genuinely
  understands what they are discussing online. You definitely
  understand how to bring a problem to light and make it important.

  A lot more people need to check this out and understand this side of your story.
  I was surprised that you aren’t more popular given that you most certainly have the gift.

 145. Svar

  diets to lose weight fast for teenage girl

  Diets That Work. Dec 15, 2017. Success! That is no excuse.

 146. Svar

  anchortext

  So if you are expecting a great deal of help, be
  aware that it isn’t really forthcoming. It is common for teachers
  to lament that students are unable to write despite having done quite nicely inside the PMR English exam
  for 15-year-olds. Run-on sentences occur because of
  not enough punctuation and happen if you become lost within your essay.

Skriv En Kommentar