logo
logo

Gjesteblogg 4: Det lyste i stille grender (Jarl Wåge)

Gjesteblogg

Av :

Gjesteblogg 4: Det lyste i stille grender (Jarl Wåge)

Hei venner

Kort om bloggen videre: Jeg tok meg en bloggpause etter gjestebloggen til Thorstein Skårnes. Følte ikke for å kjøre politikk her i juletiden. Etter jul regner jeg med å være tilbake som normalt og da blir det spark i alle retninger. Insha-Allah. Fortsatt kjempeglad for å ha fått så utrolig gode gjestebloggere med meg allerede fra start (om du ikke allerede har lest så les gjerne de sterke tekstene til Thorstein Skårnes, Kadafi Zaman og Sofia Rana på bloggen her). Etter nyttår skal bl.a. Dagfinn Nordbø, Kathrine Harstad og Nils Henrik Smith gjesteblogge. Dessuten har jeg klart å overtale Svein «The Real Frp» Vathne til å bidra med en tekst, og jeg skal ha en videoblogg med bror Ulrik Imtiaz Rolfsen. Siden jeg allerede har skrevet om oppveksten på Stovner og da i særdeleshet i Tante Ulrikkes vei er det vel kanskje også naturlig at min barndomsvenn og nabo Zeshan Shakar også skriver. De fleste har kanskje fått med seg at han i høst kom ut med boka «Tante Ulrikkes vei» – hyllet av anmelderne som en av årets viktigste bøker. Zeshan skal forhåpentligvis skrive gjesteblogg i februar/mars.

Dere er nok stressa nå rett før jul så jeg skal forsøke å være kort; tusen millioner varme takk til alle som bidro til å hjelpe Maiken @brannfarlig med å få ordnet en levelig jul til seg selv og barna (både dere som bidro økonomisk, moralsk og dere som hjalp til med å spre budskapet). De fleste har vel fått med seg at det var noen som var kritiske eller negative til at jeg tok initiativet. Jeg har registrert den støtten fra mange av dere og er kjempetakknemlig for den, men da jeg hørte at kritikerne av enkelte ble utsatt for sjikane eller ufine tilbakemeldinger valgte jeg å melde meg ut av debatten. Jeg mener jeg har lest alle positive tilbakemeldinger og støttende ord, men valgte altså å ikke fortsette å svare alle da det kunne medført at debatten (og presset mot de få kritikerne) ville fortsatt. Håper dere forstår.

I romjula skal Maiken skrive en gjesteblogg om hvordan hun havnet i dette uføret, hvordan det er å grue seg til barnebursdager og enda mer til juletiden. Men mest av alt har hun lyst til å takke de som har støttet henne i denne vanskelige tiden.

Dagens gjesteblogger Jarl Wåge trenger vel ingen nærmere presentasjon? Jeg kalte ham i hvert fall min Twitter-bestefar fram til i går. Nå er han bare en bestefar uten Twitter først 🙂

Ønsker dere alle en riktig god jul! Føler denne varme historien passer godt her:

 

DET LYSTE I STILLE GRENDER

Av Jarl Wåge

«Snø meir! Snø meir!» Vi ungane stod ute på vegen og ropte. Det var skitnesøndag. Siste søndag før jul. Vi slapp å ha på oss helgeklede. Innomhus var det ikkje nødvendig å halde kviledagen heilag. For no var det om å gjere å få alt ferdig til julafta. Det var snø i lufta. Vi ville så inderleg gjerne ha kvit jul. Sjølv om stormar og regn er regelen meir enn unntaket der vest ved havet, var det håp i dalande snøgnugg. Og det hende jo at også Vågsvåg, heimbygda mi, kunne sjå ut som eit julekortlandsskap.

Jo eldre eg blir, og dess meir kommers, skinande og glitrande jula blir, dess meir mistar ho glansen for meg. Falmar. Fernissen slår sprekker og flassar av. Det som derimot tindrar og står i stadig sterkare stråleglans, er minna om min barndoms juler. Om forventningane, ljosa, varmen, familiesamveret, maten, gåvene, stemninga. Fyrst og framst stemninga.

Julafta starta i landhandelen vår. Eg var barnearbeidar. Alle dei blide kundane som var innom og gjorde dei siste innkjøpa før høgtida sette inn. Som ynskte god jul i det dei gjekk ut døra. Fru Inselseth, ein eldre, ærverdig kunde som kvart år klokka tolv kom innom med julesmørbred, lefser, smultringar og kakao til oss som var på jobb. Julehimmelrike på jord. Vi skulle stenge klokka to. Det skjedde aldri. For då stengde posten. Og så skulle Post-Orlaug julehandle. Kjøpe julegåver som skulle pakkast inn. Mat til juledagane.

Halv fire var vi på heimveg. Og så skulle det lagast jul. Snart blei huset fylt av lifleg pinnekjøtlukt. Radioen stod på. Meteorologen ynskte «alle våre lyttarar ei riktig god jul». Vi kom i finstasen. Maten kom på bordet. Rein nyting. Og så var det oppvask. I det uendelege. Medan gåvene låg under treet og skreik etter å bli pakka opp.

«No er jula over,» sa far min alltid når gåvene var delte ut. Eg kjende alltid eit stikk av vemod då. Eit heilt år til neste gong. Men ho var jo ikkje det; over. Mellom anna skulle gåvene utforskast. Nytast. Nokre av dei tydelegare i minnet enn andre. Som Julius den enfoldige. Ei vaksenbok eg fekk av Tante Bolla då eg var elleve. Tante hadde nok ikkje lest ho. Frå Lofot-fisket. Med frilyndt nordnorsk banning. Om dampande elskov på rorbuloft og i høystål.

Min seksualkunnskap den gongen var på nivå uskuldskvit. I mange år trudde eg at syster mi hadda vakse på eit tre. At mor mi sprang fortast av damene i bygda, så ho vann kappløpet og fekk plukka ho. Eg leste i smug under dyna til auget og alt anna blei stort og vått.

Fetteren min, på andre sida av vegen fekk trompet. Han blei så glad at han blødde naseblod. Eit år storma den andre fetteren min inn døra hos oss medan far min var midt i luleevangeliumlesinga. Han hadde fått ny ytterjakke til jul. Med kvitt ullfor. Han ramla ned i ein stol. Klarte ikkje å sitte stille. Hoppa opp og ned som ein jojo. Leika med glidlåsen. Tok ho av. Vrengde ho. Tok ho på ut inn. Klappa i hendene. Glei med på golvet. Til slutt spruta vi ut i latter. Det året varte ikkje juleevangeliet lenger enn til «ei himmelsk hærskare som lova Gud og sa»

Eg fekk òg jakke. Midt oppe i alle andre gjeremål, hadde mor mi funne tid til å strikke til meg. I beige, melert garn. Brune treknappar. Det var julesnø det året. Skare. Fyrste juledag var alle ungane ute og aka. «Men husk: Du får ikkje lov å gå inn til nokon!» Det var regelen den gongen. Eg var i ny jakke. Følte meg meir enn filmstjernefin. Og kald. Der eg susa nedover teigen på sparken som eg eg fekk til jul. På skaren. Plutseleg skar meiane gjennom snøen. Bråstopp. Eg flaksa gjennom lufta som ei kråke. Landa med eit brak. Slo meg. Grein. Aller mest grein eg då eg oppdaga at eine knappeholet i filmstjernejakka var flerra opp. At eine treknappen var borte. Godt då med ei mor som hadde trøyst, ein ekstra knapp og kunnskap om å reparere knapphol.

Kvar julafta var vi saman med onkel rett over vegen med familie etter at julegåvene var delte ut. Eit år hos oss. Det neste hos dei. Fyrste juledags ettermiddag likedan. Storfamiliesamver. Kaker av alle slag, frukt, nøtter, snop. Overdose. Selskapsleikar en masse. Vi ungane regisserte og framførte sketsjar som dei vaksne var nøydde til å applaudere same kor amatørmessige vi var.

Tida som har gått har polert og blanskurt minna. Det er vel eit privilegium vi har, vi tilårskomne. Minna blir betre og betre. Tydelegare og tydelegare. Fordums juler blir meir julete for kvart år som går. Lukkelegare. Betre. Det lyste verkeleg av tindrande ljos i stille grender den gongen. Slik det om nokre tiår vil gjere i minna til oppveksande generasjonar. Slekt skal fylge slekters gang.

50 Kommentarer
 1. Svar

  @solveigeliasse1

  Herlig lesing som satte meg mange år tilbake ! Kom på den lykkelige følelsen som jeg fikk da jeg endelig fikk ny jakke, med hette og ull inni !! Takk for at du delte ! Riktig God jul !

 2. Svar

  KariGDL

  Nydelige bilder i hodet med denne teksten, Jarl! Tusen takk 🌺🎄🌺

 3. Svar

  Dhara Pakkis

  @Quintus,
  Var Zeshan elev av meg? Kan ikke huske det.

 4. Svar

  Nysgjerrig

  Skjer QP borte fra blogg borte fra twitter? Alt vel?

 5. Svar

  http://www.blackhatlinks.com/index_dofollow.php

  htewteurk qkhup oqpwrxt ixmp tnfcofogszkgnkf

 6. Svar

  Find Cheap Flights Best Airline Tickets Website

  163390 330245I like this website so considerably, saved to favorites . 628361

 7. Svar

  matrimonial website design

  815235 637561I want to thank you for the outstanding post!! I surely liked every bit of it. Ive bookmarked your internet internet site so I can take a appear at the latest articles you post later on. 909384

 8. Svar

  Top Motorcycle Accident Attorney

  995407 652481Read More HERE. I bookmarked it. 946382

 9. Svar

  buy skunk online uk

  298129 48913You really really should experience a tournament for starters of the finest blogs online. Let me recommend this fantastic website! 910654

 10. Svar

  Free UK Chat Rooms

  254547 329988I came across this great from you out of sheer luck and never think lucky enough to say also credit you for any job nicely done. 137678

 11. Svar

  Bademantel Bassetti

  444011 924566It is hard to search out knowledgeable individuals on this subject, but you sound like you realize what youre speaking about! Thanks 889227

 12. Svar

  steroids and aging

  612493 927971Hello. splendid job. I did not expect this. This really is a fantastic story. Thanks! You made certain fine points there. I did a search on the topic matter and identified the majority of folks will have exactly the same opinion with your blog. 798825

 13. Svar

  Land Rover Repairs

  896769 170013What a lovely weblog. Ill surely be back once again. Please preserve writing! 930470

 14. Svar

  best fixed matches

  201865 123235magnificent submit, extremely informative. I ponder why the opposite experts of this sector dont realize this. You must proceed your writing. Im sure, youve a terrific readers base already! 372909

 15. Svar

  Buy Viking Access Systems

  895793 399567Aw, this was a genuinely good post. In concept I wish to put in writing like this additionally ?taking time and actual effort to make an superb article?nevertheless what can I say?I procrastinate alot and by no indicates appear to get something done. 131416

 16. Svar

  Digital Worth Academy Bonus

  684964 633267This will probably be a fantastic internet web site, will you be involved in performing an interview regarding how you developed it? If so e-mail me! 539944

 17. Svar

  vanillagift

  767927 311203good post. Neer knew this, thankyou for letting me know. 649884

 18. Svar

  hop over to these guys

  919630 148858Searching forward to move into yet another hous?! […]Real estate busines is getting far more and far more less protitable, take a look at why[…] 710956

 19. Svar

  personal trainer calgary

  957254 312747You could definitely see your enthusiasm within the paintings you write. 23013

 20. Svar

  Houston Injury Attorney, Texas Injury Attorney

  619181 912965I discovered your blog internet site on bing and appearance several of your early posts. Preserve up the quite excellent operate. I just now additional the RSS feed to my MSN News Reader. Seeking toward reading far much more on your part down the road! 213597

 21. Svar

  https://webtraffictoolkit.com/15-minute-manifestation-review-2018-2019/

  773554 47936I discovered your weblog web site on google and check several of your early posts. Continue to keep up the very very good operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading a lot more from you later on! 102497

 22. Svar

  how to create an online business

  758290 780458A persons Are usually Weight loss is surely a practical and flexible an eating program method manufactured for people who suffer that want to weight loss and therefore ultimately conserve a considerably much more culture. weight loss 909697

 23. Svar

  dominoqq

  455768 935094Some genuinely fantastic info , Gladiola I detected this. 171673

 24. Svar

  Capabilities in PK Studies

  402545 2599I observe there is a lot of spam on this blog. Do you want support cleaning them up? I may support in between courses! 41738

 25. Svar

  crypto news toyda

  668219 92950Having read this I thought it was extremely informative. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again discover myself spending way to significantly time both reading and commenting. But so what, it was nonetheless worth it! 448409

 26. Svar

  https://ipasdiscount.com/clickbank-cash-code-review/

  70576 146560I like this internet site quite significantly, Its a really nice situation to read and get info . 741573

 27. Svar

  what do you think

  657349 87386After examine a couple of of the weblog posts on your web web site now, and I actually like your manner of blogging. I bookmarked it to my bookmark website record and will probably be checking back soon. Pls take a appear at my web page as properly and let me know what you think. 810844

 28. Svar

  ICO Lists with detailed information about every initial coin offering and tokens crowdsale. Rating of all best ICOs. Review of all existing initial coin offering.

  752990 928492It is nearly impossible to locate knowledgeable males and girls during this subject, even so you sound like do you know what you are discussing! Thanks 949424

 29. Svar

  Walls Online Marketing is where you can get honest product and software reviews also great online marketing tips.

  567601 255208conclusion which you are definitely correct but several call for to be 872533

 30. Svar

  Camone.vn

  243436 409087I dont generally comment but I gotta say thankyou for the post on this amazing 1 : D. 347862

 31. Svar

  Best Las Vegas SEO Company

  548937 459182Hi there very cool web site!!Guy .. Excellent .. Amazing. 565501

 32. Svar

  ipasdiscount.com/5-minute-profit-sites-review-money-in-five-minutes/

  542946 841378Hi! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers? Im kinda paranoid about losing everything Ive worked hard on. Any ideas? 111544

 33. Svar

  خرید سگ شی هوا هوا

  787594 262839so a lot very good data on here, : D. 650705

 34. Svar

  encode bcrypt online

  985138 802676I used to be a lot more than happy to seek out this internet-site.. I dont even know how I ended up here, but I thought this post was wonderful. A good deal a lot more A rise in Agreeable. 455983

 35. Svar

  ezbatteryreconditioning.com review

  786190 607668Fantastic post, I conceive weblog owners need to acquire a whole lot from this internet weblog its real user pleasant. 643795

 36. Svar

  Elizabeth

  620524 49734 I discovered your weblog web site on google and check some of your early posts. Continue to keep up the very excellent operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading far more from you later on! 212770

 37. Svar

  digital marketing in Toronto

  364593 724022oh properly, Alicia silverstone is matured nowadays but when she was still younger, she may be the sex symbol of hollywood` 514963

 38. Svar

  cheap fitness equipment

  495221 501404There several fascinating points in time in this post but I dont know if I see these center to heart. There may be some validity but Ill take hold opinion until I explore it further. Exceptional write-up , thanks and then we want a great deal much more! Put into FeedBurner too 786319

 39. Svar

  Déménageurs

  808743 907863This is a great internet page, could you be interested in performing an interview about just how you designed it? If so e-mail me! 350571

 40. Svar

  Teen Chat

  287963 298994Fantastic post, I conceive weblog owners really should acquire a great deal from this web weblog its real user pleasant. 804511

 41. Svar

  SEO North East UK

  507048 700985Id ought to speak to you here. Which is not some thing Which i do! I like reading an write-up that can make folks believe. Also, thank you for permitting me to comment! 939884

 42. Svar

  pune call girls

  333204 704456More than and more than once again I think about these concern. As a matter of fact it was not even yesterday that I last thought about it. To be honest, what is your thought though? 582209

 43. Svar

  Free Teen Chat

  713881 408598Obtaining the right Immigration Solicitor […]below you will find the link to some websites that we feel you should visit[…] 31365

 44. Svar

  go to this wordpress blog

  128852 931374I surely did not understand that. Learnt 1 thing new today! Thanks for that. 617668

 45. Svar

  team building

  684212 277390After study several with the content within your internet internet site now, and i also truly considerably like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site list and are checking back soon. Pls take a appear at my internet page also and inform me how you feel. 984549

 46. Svar

  Sofia

  730304 713455Hi! I discovered your site accidentally today, but am actually pleased that we did! Its not only entertaining, but in addition straightforward to make use of in contrast to lots that Ive viewed! 219240

 47. Svar

  https://bigpoker88.com/

  292985 641401Some genuinely good and beneficial information on this site , besides I believe the style contains fantastic capabilities. 595034

 48. Svar

  wordpress blog

  85023 284438Cheers for this excellent. I was wondering whether you were preparing of publishing similar posts to this. .Keep up the excellent articles! 684551

 49. Svar

  Curso SEO

  662756 982022An intriguing discussion is worth comment. Im sure that you merely write regarding this topic, may possibly possibly not be considered a taboo topic but typically persons are too small to communicate on such topics. To one more. Cheers 510302

 50. Svar

  Bandarq online

  Ӏ loved as much aѕ you will receive carried ⲟut right һere.
  The sketch іs tasteful, ʏour authored material
  stylish. nonetһeless, you command ցet got ɑn impatience օѵer that yօu ԝish be delivering the folⅼоwing.
  unwell unquestionably come further formerly again since eⲭactly the
  same nearly veгy often іnside case y᧐u
  shield tһіs increase.

Skriv En Kommentar